Namazı Bozan Şeyler -4





Author: Rasim HANER - min read. - Post Date: 03/16/2021
Clap

Tekbir alırken “Aaallahu ekber” diyerek baştaki hemzeyi uzatmak namazı bozar. Bunu daha önce açıklamıştık. (Çünkü bu şekilde “Allah büyük mü?” manasına gelir.)

 

Ezberinde olmayan yeri mushafa bakarak okumak da namazı bozar. Mushafı elinde taşımasa da bu böyledir. Çünkü bu iki durumda da dışarıdan birinin telkin etmesine benzer bir durum söz konusudur. Ancak hafız olur da Mushafı elinde taşımadan bakarak okursa bu caiz olur. Çünkü bunda hem namazı bozacak kadar hareket hem de dışarıdan telkin yoktur.

 

Bir rükün boyunca ya da bir rüknü eda edecek kadar bir süre, avret yerlerinin açılması ya da namaza mani bir necasetin bulunması namazı bozar. Çünkü bu ikisi de namaza manidir. Ancak bulaşan necaseti izi kalmayacak şekilde hemen silerse, açılan avret yerini hemen örterse namaza zarar vermez. 

 

İmamdan önce bir rüknü, imamın o rükne hiç iştirak etmeyeceği şekilde eda etmek namazı bozar. Mesela imamdan önce rükuya gidip gelse, sonra da o rükuyu imamla beraber ya da imamdan sonra iade etmese ve bu şekilde selamla namazdan çıksa o namaz bozulmuş olur. 

 

Uyuyarak eda ettiği bir rüknü uyanık olarak iade etmemek de namazı bozar. Çünkü namaz rükünlerini uyanık eda etmek, namazın geçerlilik şartlarındandır. 

 

Akşam ve sair namazlar gibi iki rekattan fazla olan namazlarda iki rekat kıldıktan sonra, yolcu olduğunu, Cuma ya da teravih kıldığını düşünerek selam verirse namaz bozulur. İslam’a yeni giren ya da müslüman olduğu halde namazı öğrenmemiş kişinin üç ya da dört rekatlı namazları iki rekat zannederek selam vermesi de böyledir. Çünkü kesin olarak bu, zamanından önce kastî verilen bir selamdır. Bu da namazı bozar. (Ancak, kıldığı namazın dört rekat ya da üç rekat olduğunu bildiği halde ikinci rekatta yanlışlıkla selam verirse, bu namazı bozmaz.)

 

الدرس الثالث والثمانون

 

ما يفسد الصلاة 4

 

ويفسدها مد الهمزة في التكبيرة، وقراءة ما لا يحفظه من مصحف، وأداء ركن أو إمكانه مع كشف العورة أو مع نجاسة مانعة، ومسابقة المقتدي بركن لم يشاركه فيه إمامه، وعدم إعادة ركن أداه نائما، والسلام على رأس ركعتين في غير الثنائية ظانا أنه مسافر أو أنها الجمعة أو أنها التراويح وهي العشاء أو كان قريب عهد بالإسلام فظن الفرض ركعتين.

 

"ويفسدها مد الهمزة في التكبير" وقدمنا الكلام عليه. "وقراءة ما لا يحفظه من مصحف" وإن لم يحمله للتلقي من غيره. وأما إذا كان حافظا له ولم يحمله فلا تفسد لانتفاء العمل والتلقي. "و" يفسدها "أداء ركن" كركوع "أو إمكانه" أي مضى زمن يسع أداء ركن، "مع كشف العورة أو مع نجاسة مانعة" لوجود المنافي، فإن دفع النجاسة بمجرد وقوعها ولا أثر لها، وستر عورته بمجرد كشفها فلا يضره. 

 

"و" يفسدها "مسابقة المقتدي بركن لم يشاركه فيه إمامُه" كما لو ركع ورفع رأسه قبل الإمام ولم يعده معه أو بعده وسلم. "و" يفسدها "عدم إعادة ركن أدَّاه نائما" لأن شرط صحته أداؤه مستيقظا كما تقدم. "و" يفسدها "السلام على رأس ركعتين في غير الثنائية" المغرب ورباعية المقيم "ظانا أنه مسافر" وهو مقيم "أو" ظانا "أنها الجمعة" أو ظانا "أنها التراويح وهي العشاء أو كان قريب عهد بالإسلام" أو نشأ مسلما جاهلا "فظن الفرض ركعتين" في غير الثنائية، لأنه سلام عمد على جهة القطع قبل أوانه فيفسد الصلاة.

Author: Rasim HANER - min read. - Post Date: 03/16/2021