Diyanet'in Hizmet Hareketi Raporunun Şekil ve Usul Açısından Analizi





min read. - Post Date: 12/20/2023
Clap

Türkiye’de yaşanan 15 Temmuz 2016 darbe girişiminden çok kısa bir sonra 4 Ağustos 2016 tarihinde, Diyanet İşleri Başkanlığı, ‘FETÖ/PDY’ gündemiyle olağanüstü bir din şûrası düzenledi. Şûranın sonucunda, Fethullah Gülen Hocaefendi ve Hizmet Hareketi hakkında bir rapor hazırlanmasına karar verildi. Bu rapor güya ilmî bir çalışma niteliğinde ve halkı zararlı dinî akımlara karşı uyarır nitelikte olacaktı. Toplantı sonucunda görüldü ki, Recep Tayyip Erdoğan’ın kendi adının da karıştığı yolsuzluk operasyonlarından sonra Hizmet aleyhine dile getirdiği ithamların tamamı şûra kararı haline getirilip yayımlanmıştı. Daha sonra bu kararlar 11-14 Ekim 2016 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen 9. Avrasya İslam Şûrası’nda da ele alınıp üzerinde duruldu. Normalde Avrasya İslam Şûrası Kasım ayında yapılmak üzere planlanmıştı. Fakat 18 Ekim 2016 tarihinde Özbekistan’da yapılacak İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dışişleri Başkanları toplantısında Hizmeti terör örgütü olarak kabul ettirmek isteyen Erdoğan şûrayı bir ay öne aldırarak aynı kararları genel hatlarıyla Avrasya İslam Şûrası’nda da onaylattı. Fakat işler planlandığı gibi gitmedi. İİT Dışişleri Bakanları Toplantısında Türkiye dönem başkanı olmanın ağırlığını kullanmasına rağmen Hizmet Hareketi’ni İİT üyesi ülkelere terör örgütü olarak kabul ettiremedi.

4 Ağustos Olağanüstü şûrasında hazırlanan ön çalışma, bir taraftan Avrasya İslam Şûrası katılımcılarına sunulurken diğer taraftan ilmî bir heyet tarafından daha kapsamlı bir çalışmanın yapılacağı ifade edilmiş ve bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu yetkili kılınmıştı.

Elinizdeki bu raporda Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı tarafından hazırlandığı iddia edilen ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez tarafından sunumu yapılan “daha kapsamlı” dedikleri doküman hakkında bir genel değerlendirme yapılacak; biri şekil diğeri de usul açısından olmak üzere iki analiz arz edilecektir.

 

TC. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Hizmet Hareketi Raporunun Şekil ve Usul Açısından Analizinin tamamını okumak veya pdf olarak indirmek için tiklayiniz.

min read. - Post Date: 12/20/2023