Nedir bilir misin Kadir gecesi?





Author: Osman KARYAĞDI - min read. - Post Date: 04/14/2023
Clap

Kadir gecesi; hayatını, onu yakalama peşinde geçirenler için, zamanın sıkışıp bin aya denk geldiği bir zaman dilimidir. Onu her zaman arayalım, heyecanla peşine düşelim diye zamanı net olarak belirtilmemiş; Ramazan’ın son on gününde, onların da tekli gecelerinde aranması tavsiye edilmiş Resûl-i Ekrem Efendimiz tarafından.

Kur’an’da Allah (cc) bazı konular hakkında, “Nedir, bilir misin?” diye sorar. Bu soruların gayesi cevap vermemiz değil, konunun önemine ve alınacak derslere dikkat çekmektir.

Bu soru Kadir gecesi için de kullanılır; “Kadir gecesi nedir, bilir misin?” Devamında soruya cevap verilmez. Bu gecenin değer ve önemine vurgu yapılır. Evet o, bir gecedir ama, hakkını verip değerlendirebilenler için bin ay hükmündedir. Bu üslubuyla Kur’an bize, onu hakkıyla değerlendirmeyi tavsiye eder. Dikkat çekici ayrı bir husus daha vardır burada: Sayı verilerek, ilgi sayıdan ziyade kaliteye, gecenin önemine ve dolu dolu yaşanmasına yöneltilir.

 

Her Geceyi Kadir Bilmeli / Her Gecenin Kadrini Bilmeli

Kadir gecesi, bize dünya ve ahiret mutluluğu için rehberlik yapmak üzere gönderilmiş kutsal kitabımız Kur’an’ın indirilmeye başladığı gecedir. Bu gece, hayatını kadir gecesini yakalama peşinde geçirenler için, zamanın sıkışıp bin aya denk geldiği bir zaman dilimidir. Onu her zaman arayalım, heyecanla peşine düşelim diye zamanı net olarak belirtilmemiş. Ramazan’ın son on gününde, onların da tekli gecelerinde aranması tavsiye edilmiş Resûl-i Ekrem Efendimiz tarafından. Dolayısıyla Kadir gecesini yakalamak için her geceyi onu bulma umuduyla değerlendirmeli, hele Ramazan ayının son on gününde daha derin bir hassasiyet göstermeliyiz.

Zaman ve mekân değerini, sahiplerinden ve içlerinde taşıdıklarından alır. Kadir gecesini bulup değerlendirerek ihya etmek için bütün hayatın, Müslümanca yaşanmaya çalışılması gerekir. Kadir gecesi çok değerlidir, ama mü’minler öncelik sıralaması da yapmalıdır. Tek bir geceyi ihya edip kurtuluruz anlayışı doğru değildir. Bunun yerine Kadrin bereketiyle yeni bir hamle yapılıp hayata çekidüzen verilebilir. Kadir gecesinde ekstra lütuflar vardır ama bunlar asıl yerini ve manasını diğer zamanlarda yükümlülüklerimizi yerine getirdiğimiz zaman bulurlar.

 

Kadir Gecesini Bulmak

Bütün mübarek gün ve gecelerin değerlendirilmesinde ilk şart “inanmak”tır. Bu tür hususi zaman dilimlerinin ekstra lütufları olacağına inanmak, kişiyi onları aramaya yöneltecek ve netice olarak da ikrama mazhar olmaya layık hale getirecektir.

 

Kaza Namazları Kılınabilir

Mübarek gün ve gecelerin en temel değerlendirme yönü “borçlardan kurtulmak”tır. Evet, insan olarak namaz borçlarımız vardır. Bu borçlardan kurtulmak için kaza namazları “Kadir gecesi”ni en iyi değerlendirme vesilelerindendir.

 

Bolca Salavat Okunmalı

Ramazan’da yoğunlaşan Kur’an tilaveti, Kadir gecesinin de süsü ve güzelliğidir. Kur’an okumanın yanında, Salavatlar, Peygamber Efendimiz ile irtibatımızın göstergesi olarak Kadir gecesinde ayrı bir derinlik kazanırlar.

Evrad u ezkar ve yakın çevremizden başlayarak sıkıntı çeken, zulüm ve haksızlıklarla boğuşan bütün Müslümanlara dertlerinden kurtulmaları, böyle doğrudan sıkıntılarla karşı karşıya olmayanlar için daha iyi ve kâmil Müslüman olmaları için dua etmek de Kadir gecesi yapılabilecek güzel işlerdendir.

 

Özel Dua: “Allah’ım Beni Affet!”

Dua her zamanın, özellikle de Kadir gecesinin en önemli değerlendirme vasıtalarındandır. Hz. Aişe’nin (ra) “Kadir gecesini yakalarsam nasıl dua edeyim?” sorusuna, Efendimiz (aleyhissalâtu vesselam) şu cevabı verir:

اللَّهُمَّ إِنَّكَ عُفُوٌّ كَرِيمٌ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي

Allahümme inneke afuvvun, kerîmun tuhibbu'l-afve, fa'fu annî - Allahım! Sen çok affedicisin, çok kerîm, lütuf sahibisin, affetmeyi seversin, beni de affet!” (Tirmizî, Daavât 84; İbn Mâce, Duâ 5)

Author: Osman KARYAĞDI - min read. - Post Date: 04/14/2023